Ultieme ontmoetingsplek voor toponderzoekers
Er wordt met ADORE een nieuw state-of-the-art onderzoekscentrum gebouwd, waar de beste apparatuur in komt te staan. Het wordt een ultieme ontmoetingsplek voor toponderzoekers uit binnen- en buitenland, een broedplaats voor ontdekkingen en wetenschappelijk talent. Door van elkaar te leren, elkaar te inspireren, komen we tot nieuwe inzichten. Juist door deze kruisbestuiving kunnen innovaties en doorbraken worden gerealiseerd in de bestrijding van deze ziekten. Een aantal onderzoeken zijn gestart en in de loop van 2025 komen er meer bij.
Onderzoekslijnen
Binnen ADORE zal onder andere de nadruk komen te liggen op verschillende onderzoeksgebieden van de toekomst: immunotherapie, genomics & proteomics, biobanken, en imaging, allen goed ondersteund door ‘artificial intelligence’ en een klinische unit die de toepassing van wetenschappelijke bevindingen in patiënten versnelt.
Bij immunotherapie maken we gebruik van de eigen afweer van patiënten om ziektes te bestrijden. Bijvoorbeeld door cellen uit het afweersysteem van patiënten te halen en deze buiten het lichaam genetisch of anderzijds te herprogrammeren en vervolgens weer terug te brengen in de bloedbaan.
Nieuwe genomics and proteomics technologieën helpen ons inzicht te krijgen hoe genen verkeerd aan of uit staan en zo bijdragen aan ziekten en daar ook op in te grijpen. Behandelingen moeten het liefst zoveel mogelijk op maat worden afgesteld op de patiënt. De zogenaamde biomarkers zijn hier belangrijk voor. Biomateriaal van de patiënt, verzameld in een goed georganiseerde biobank, is hiervoor cruciaal. Ook helpt de biobank bij het doen van onderzoek naar de cellen van verschillende patiënten wat een beter inzicht geeft in de processen die de ziekte veroorzaken.
Imaging Center
Naast het nieuwe ADORE gebouw staat het Imaging Center. In dit gebouw, met de nieuwste beeldvormende technieken en faciliteiten voor tracerontwikkeling, kunnen artsen en onderzoekers zien hoe de organen van patiënten functioneren, vroegtijdig ziekten ontdekken, therapie plannen, de effecten daarvan vaststellen én de werking van medicijnen in het lichaam volgen. Door bijvoorbeeld chemotherapie (licht) radioactief te maken, kunnen we de medicijnen “real time” volgen in het lichaam en zien of ze wel bij de tumor of in de hersenen aankomen en hun werk goed doen.
Artificial intelligence gaat ons helpen om verbanden te herkennen in de duizelingwekkende berg aan gegevens die door al deze nieuwe technieken beschikbaar komen. ADORE-onderzoekers kunnen beschikken over gecombineerde data- en biobanken die voor neurologisch en oncologisch onderzoek van grote waarde zijn. Krachtige computers en rekenmodellen kunnen helpen om de juiste diagnose te kunnen stellen, de juiste geneesmiddelen te kiezen voor de individuele patiënt en de effectiviteit ervan te volgen.