Samen versnellen we doorbraken tegen kanker en hersenziekten.

ADORE is een revolutionair initiatief van Amsterdam UMC, uniek in de wereld. Wij geloven erin dat de grootste doorbraken ontstaan wanneer gedurfde ideeën samenkomen. Onze missie is helder: door de samenwerking tussen oncologische- en neurologische onderzoekers willen we versnellingen realiseren in de strijd tegen kanker en hersenziekten zoals dementie en multiple sclerose (MS). Dit vereist dat we buiten de gebaande paden denken en handelen. Innovatie komt voort uit moed en de bereidheid risico’s te nemen.

De beste kankeronderzoekers en neurowetenschappers uit binnen- en buitenland gaan in dit onderzoekscentrum samenwerken om de belangrijkste vraagstukken binnen kanker en hersenziekten te ontcijferen. Het is een unieke bundeling van kennis. Het doel is eerder diagnoses te stellen, betere en effectievere behandelingen op maat te ontwikkelen en de kans op het krijgen van kanker en hersenziekten te verkleinen. Door op deze manier samen te werken wil ADORE sneller de doorbraken forceren, die nodig zijn om patiënten nu en in de toekomst beter te helpen.

Kruisbestuiving en meer samenwerking tussen de disciplines neurologie en oncologie is volgens de onderzoekers een belangrijke stap om dichterbij een oplossing te komen.

Cellen die ontsporen

Het is nog niet eerder gebeurd dat oncologische en neurologische aandoeningen in samenhang bestudeerd worden. Toch is dat niet zo gek: ze hebben veel gemeen. Het gaat in beide gevallen over cellen die ontsporen. Simpel gesteld: bij kanker is er een wildgroei, bij veel neurologische aandoeningen juist een verlies van cellen. Het is bekend dat cellen elkaar beïnvloeden. Maar hoe communiceren ze met elkaar? Wat gaat daarbij goed en fout? Als we dat ‘gesprek’ gaan begrijpen, kunnen we het vervolgens beïnvloeden en de goede kant opsturen: naar herstel.

De grondleggers van ADORE, prof. dr. Philip Scheltens en prof. dr. Geert Kazemier vertellen hun visie in een duidelijke podcast (bron: Financial focus ABN Amro 2021).

Luister podcast

Behandeling op maat

Kankeronderzoekers en neurowetenschappers willen een gezamenlijk doel bereiken, namelijk een effectieve behandeling, op maat voor de patiënt. We ontwikkelen bijvoorbeeld niet een algemene longkankerbehandeling, maar een behandeling die beter toegesneden is op dát type long–, pancreas–, of borstkanker van die ene patiënt. Dat kan alleen maar als we die tumor ook helemaal in kaart hebben gebracht. Hetzelfde geldt ook voor dat ene type dementie of dat ene type MS. Ook die ziekten gedragen zich soms heel anders bij verschillende patiënten. Daarvoor moeten we de ziekte van individuele patiënten wel veel beter in kaart brengen dan we nu doen.

Maak een afspraak