ADORE wordt een onderzoekscentrum met de nieuwste technologieën en apparatuur. Gesprekken met onderzoekers uit beide velden laten zien dat zij vaak op dezelfde manier denken, voor overeenkomstige uitdagingen staan, en gebruikmaken van dezelfde soort onderzoeksapparatuur. Gedeelde apparatuur wordt bij ADORE effectiever en efficiënter gebruikt wat

kan leiden tot een hogere kwaliteit en het versnellen van onderzoek. Maar er gebeurt meer. Door de interactie van onderzoekers bij die apparatuur ontstaan nieuwe ideeën. Onderzoeksfaciliteiten zijn daarmee vaak de bindende factor tussen onderzoekers en de plek waar kruisbestuiving kan ontstaan. Een aantal faciliteiten lichten we hieronder toe.

De onderzoekers vertellen zelf over het nut en de noodzaak van de whole body pet scanner en wat dit betekent voor het onderzoek en de samenwerking op het gebied van neurologie en oncologie.

Vrijheid en werken met de beste apparatuur

Met ADORE heeft Amsterdam UMC de ambitie om onderzoekstalent voor Nederland te behouden en voor langere tijd aan het academische ziekenhuis te binden. Want ADORE gaat niet alleen om een gebouw, maar ook om een concept, een omgeving waar topwetenschappers hun wetenschappelijke vrijheid weer terugkrijgen.

Het is weliswaar een initiatief van Amsterdam UMC, maar het is heel nadrukkelijk ook bedoeld als een plaats waar onderzoekers van andere topinstituten welkom zijn om samen, schouder aan schouder te werken.

Whole body Pet-Scanner

Naast het nieuwe ADORE gebouw staat het Imaging Center. In dit gebouw, met de nieuwste beeldvormende technieken en faciliteiten voor tracerontwikkeling, kunnen artsen en onderzoekers zien hoe de organen van patiënten functioneren, vroegtijdig ziekten ontdekken, therapie plannen, de effecten daarvan vaststellen én de werking van medicijnen in het lichaam volgen.

Door bijvoorbeeld chemotherapie (licht) radioactief te maken, kunnen we de medicijnen met de Whole body PET-Scanner “real time” volgen in het lichaam en zien of ze wel bij de tumor of in de hersenen aankomen en hun werk goed doen. Want tumoren hebben de neiging om zichzelf af te schermen met een “schil”, waardoor de behandeling er heel vaak niet aankomt. Met deze technologie, ontwikkeld in het Imaging Center, wordt een grote stap gezet in het ontwikkelproces van deze innovatieve behandelwijzen.

Biocomputation & Bioinformatics Center 

Alle nieuwe technieken leveren ons heel veel gegevens op. Ze doen dat steeds sneller en beter. Zoveel gegevens dat we er gemakkelijk geen zicht op krijgen en we dreigen te verdrinken in de meetgegevens. Gelukkig bieden nieuwe technieken zoals artificiële intelligentie (AI) een helpende hand.

ADORE-onderzoekers kunnen beschikken over gecombineerde data- en biobanken die voor neurologisch en oncologisch onderzoek van grote waarde zijn. Krachtige computers en rekenmodellen kunnen helpen om de juiste diagnose te stellen, de juiste geneesmiddelen te kiezen voor de individuele patiënt en de effectiviteit ervan te volgen.

De uitdaging is de snel opkomende AI-technologie grondig te testen en dan toe te passen. Het zal dan zowel het onderzoek als ook de diagnostiek en op maat gemaakte behandel-therapie van patiënten enorm helpen versnellen.

ADORE Clinical Trial Unit

Hierbij worden de uitkomsten van langdurig en zorgvuldig laboratoriumonderzoek ook daadwerkelijk getest bij patiënten met kanker of neurologische aandoeningen.Nieuwe behandelingen voor patiënten hebben altijd hun oorsprong in het laboratorium, waar wetenschappers en artsen de krachten bundelen.

Als de ontwikkelingen in het laboratorium zo succesvol lijken te zijn dat patiënten er baat bij zouden kunnen hebben, willen we die bevindingen natuurlijk ‘naar de kliniek’ brengen. Hiervoor zijn eerst de zogenoemde fase I studies nodig. In deze fase wordt onder heel gecontroleerde omstandigheden de nieuwe behandeling onderzocht in patiënten voor wie geen standaardbehandeling meer beschikbaar is. Vaak zijn dat zelfs ‘first in human studies’, wat betekent dat de behandeling nog nooit in mensen is toegepast. Dat vraagt om een speciale afdeling waar patiënten heel nauwgezet geobserveerd worden; een Clinical Trial Unit. Omdat voor patiënten met alle typen kanker en hersenziekten in deze fase I hetzelfde type CTU nodig is, willen we de krachten van hematologen, oncologen, longartsen, neurologen en chirurgen op deze afdeling bundelen – beter, efficiënter en we leren dan elke dag van elkaar!  

Maak een afspraak